Varför Rumänien?

Vi har valt att fokusera vårt arbete på främst Rumänien – eftersom det är det land i Europa med högst antal gatuhundar.
I Rumänien finns det idag ca 2,5 miljoner hemlösa hundar och dom blir bara fler och fler. Hösten 2013 infördes en lag som vi kallar ”Dödens Lag” vilken innebär att kommunerna idag fångar in hundarna och kastar in dom i dödens hägn – ett kommunalt hägn där man låter dom svälta i ett antal veckor för att sedan döda dom på ett fruktansvärt plågsamt sätt. Allt för pengarnas skull. Pengar får man från EU och den rumänska regeringen – som egentligen ska gå till mat, kastreringar vård och annat men istället går rakt ner i fickan på myndigheter och bestämmande borgmästare via olika företag. Korruptionen i landet är hög, och det rapporteras då och då på TV om hur högt uppsatta politiker tvingas avgå gång på gång på grund av detta. ”Dödens hägn” finns i varje kommun och oftast flera hägn i samma kommun. Det enda sättet att få ner antalet hundar på är att kastrera på plats – och det är där DogRescue kommer in.

Hur dödens lag kom till

DogRescue arbetar från Sverige där dom har sitt säte men är också verksamma i Rumänien där föreningen driver ett privat hundhägn och en veterinärklinik. Föreningen har valt att etablera sig i Rumänien efter den lag som initierades år 2013 för att en fyraårig pojke uppgavs blivit ihjälbiten av en gatuhund – vilket senare visade sig vara falska anklagelser för att driva igenom en lag om att systematiskt rensa ut hundar. Den ändrade lagen gjorde det tillåtet att fånga in och avliva hundar  vilket finansierades av de Rumänska myndigheterna och så kallade public shelters (kommunala hundhägn) etablerades i stor skala och massavlivningar av hundar startade på allvar. En av flera uppmärksammade kampanjer av media är när föreningen lyckades rädda 500 gatuhundar från döden inom loppet av 30 dagar som även viss media uppmärksammade. En annan kampanj som uppmärksammats är ”Walk For The Strays” som skett i ett 60-tal svenska städer under flera år. DogRescue har genom sin tioåriga historia räddat tusentals hundar från döden och har år 2019 kapacitet att ta emot och vårda runt 200 hundar åt gången i sitt eget shelter.

Falska nyheter så kallade ”Fake News” av regeringen ledde till massdödande av hemlösa hundar i Rumänien. Ett officiellt dokument från åklagarmyndigheten vid Rumäniens högsta domstol visar efter det att lagen om massdödande av hundar fått genomslag – att barnet dödades utav en av sju vakthundar inne på ett privat område. I dokumentet står det skrivet att “… de minderåriga befann sig på en privata egendom som bevakades av sju vakthundar som ägs av företaget … ”och att” svaranden inte vidtagit lämpliga åtgärder för att förhindra hundattacken mot pojken genom att stänga området för att hålla sina hundar uteslutande på sin egendom, i enlighet med lagstiftningen om hundägande, inklusive farliga och aggressiva hundar” Vidare säger åklagarmyndighetens dokument att ”Trots att några av hundarna som fångades från fältet som ligger på Tuzla Street nr. 50 ingick sedan 2009 i det officiella registret för veterinärcentralen sektor 2 inom kommunfullmäktige för sektor 2 i Bukarest, efter att ha varit kastrerade, öronmärkta och mikrochippade. Dessa hundar var inte vilhundar i september 2013. Ägaren till hundarna var svaranden, ett företag.” Enligt uttalanden från Răzvan Băncescu, chef för Bukarest djurskyddsmyndighet (ASPA), på en presskonferens, har han erkänt att tiotusentals hundar kort efter lagen kom till under 2014 redan avlivats. Olika djurskyddsorganisationer bedömer att det är hundratusentals hundar som avlivats, medan organisationer på plats pratar om över en miljon hundar som avlivats. Lagen är idag fortfarande aktiv och det finns inga planer på att ändra den. Du kan läsa delar av rapporten här framtagen av en systerorganisation Four Paws som även dom arbetar med gatuhundar.

Massprotester i Rumänien mot korruption

En av de främsta anledningarna till att massdödande av hundar än idag fortsätter, många år senare, och att lagen inte ändras, är att det ligger stort vinstintresse i att bedriva infångning och avlivning av hundar där man idag kan tjäna runt 2500 kr per hund man fångar in och avlivar. I ett land som Rumänien där en lågavlönad bara tjänar några tusenlappar i månadslön är detta attraktivt. Och i ett land med tung historia där korruption är en vardag, bryr sig inte människor om hundarna, utan sina egna problem. Ur Nyhetsmorgon i TV4 från 2017-02-06: Elisabet Frerot och Stefan Borg om massiva demonstrationer i Rumäniens huvudstad Bukarest – nu kräver folket regeringens avgång. Se även denna dokumentären på TV4 där regissören säger att korruption finns på alla nivåer i Rumänien och att det påverkar människors vardagsliv. Hör även rapporten från Sveriges Radio som berättar om att Rumänien är ett av Europas mest korrupta länder.

0