Denna kampanj är avslutad och går inte yngre att skänka pengar till.
Kampanjen: Kliniken
Filmen är textad på svenska och engelska. Tryck på ”CC”-knappen i videospelaren eller ”Inställningar” och välj det språk du vill ha som undertext.
Hundar som dör i väntan på veterinärvård!
DogRescue’s eget privata shelter har sedan förvärvet 2016/2017 tillsammans med organisationer i Rumänien och Norge vuxit i takt med att allt fler gatuhundar räddats från statliga dödshägn. Men nu har ett annat problem uppstått: veterinärvården räcker inte till.
Vi i Föreningen DogRescue rapporterar om hundar som dör i väntan på att få tid hos runtomliggande veterinärkliniker – och hur avståndet från hägnet genom det trafikerade och dåliga vägnätet, gör så att akut sjuka hundar avlider i bilen på väg till hjälp. Denna insamlingskampanj är nu igång för att samla in medel då nu möjligheten till en egen veterinärklinik finns för att rädda fler liv som annars går en säker död tillmötes.
Rudi Hofmann, chefsveterinär i DogRescue Rumänien, informerar:”I normala fall när en hund har fångats in, brukar man skicka den direkt till en veterinärklinik för att vaccinera den och förbereda den för livet i ett hundhägn där många andra hundar finns och mycket sjukdomar kan härja. Nu tvingas vi göra tvärtom!”.
Jari Vaaranmaa, styrelseledamot i DogRescue Sverige, berättar: ”Vi behöver en egen veterinärklinik och det är snart. Behovet är stort. Vi har ett eget hägn med många hundar som behöver kontinuerlig tillsyn och vård.”
Christel Malmberg, ordförande i DogRescue Sverige: ”Många gånger har våra följare fått se hur vi gått in i statliga hundhägn och räddat uppåt 30 – 40 hundar åt gången som annars skulle dödats! Som vi alla vet mår inte dessa hundar bra. Dom är magra och utsvultna. Dom har skador som måste behandlas. Har vi en egen klinik kan vi ta hand om dessa skadorna direkt. Det kan vi inte idag! Idag måste vi vänta. Vänta på att andra kliniker ska ha tid för oss.
Och det är inte alltid det fungerar.”
Sträckan från DogRescues shelter till runtomliggande veterinärkliniker är även den lång. Det kan ta mellan 1,5 – 2 timmar att ta sig in till en veterinärklinik. Det är för långt tid för en akut sjuk hund. Med draghjälp från Dog Rescue Norge, har man nu chansen att överta en komplett veterinärklinik bara 15 minuter ifrån hägnet – vilket i förlängningen betyder att fler liv kan räddas och lidandet blir mindre. Transportsträckan till kliniken minskas med 1 – 2 timmar enkel väg, beroende på trafiken i Bukarest.
– ”Det är en skillnad mellan liv och död för de hundar som behöver omedelbar vård”, berättar Jari Vaaranmaa.
Kliniken som föreningen nu har möjlighet att förvärva är fullt utrustad, fullt fungerande och fullt bemannad med personal och även återkommande kunder. Om ett par månader kommer ägaren av kliniken, en specialistveterinär i Rumänien, att sälja företaget till högstbjudande då han själv kommer att fortsätta helt inom sitt specialistområde istället för att bedriva allmän veterinärklinik som idag sker. DogRescue Sverige har nu förhandlat till sig och också fått möjligheten att överta hela verksamheten mot en fast summa, lägre än det förväntade utgångspriset. Kravet är att köpet genomförs innan den offentliga försäljningen startar under våren 2018. Det är därför viktigt och ganska brådskande att samla in så mycket pengar som möjligt för att lyckas genomföra köpet. Efter köpet kan föreningen börja arbeta dag ett. Du som stödjer projektet med valfri summa, kommer att kunna följa det dagliga arbetet på kliniken.
Rudi Hofmann avslutar: ”Med en egen klinik kan vi rädda fler liv och vi är då inte beroende av att andra ska ha tid och möjlighet för våra hundar, vi kan och vi vågar rädda fler!”
1. Varför Rumänien?
Rumänien det land som har flest gatuhundar i hela Europa och där regeringen låter EU-finansierade bidrag som finns för att stoppa problematiken, gå rakt ner i fickan. Rumänien är också ett land känd för sina mutskandaler – från sjukvård ända upp till högt uppsatta regeringstjänstemän och toppolitiker. År 2013 införde regeringen ”dödens lag” – en lag där man som stad har rätt att fånga in hundar och sätta dom i ett kommunalt hägn – oftast utan mat och vatten och där vården är obefintlig – för att senare avliva hunden efter ett par veckor. Att ha rätt att döda dessa djur och sättet det görs på är inhumant och plågsamt med ett stort lidande för hundarna innan döden befriar dom. Detta gör att gräsrotsorganisationer som DogRescue, arbetar hårt, varje dag, för att skydda de som inte kan tala de som inte har en egen röst och som lider svårt i ett land som detta. Idag hjälper DogRescue till med att rädda tusentals hundar varje år från döden. En del hundar genomgår ett adoptionsprogram – och adopteras därefter ut till flera europeiska länder genom andra organisationer. DogRescue förmedlar även hundar hem till Sverige där förväntansfulla adoptörer möter upp. Hunden får tillslut ett eget hem – dock först efter ett gediget test och åtgärdsprogram – och med nödvändiga avtal och försäkringar som krävs. Då en del av dessa hundar kan ha traumatisk bakgrund ställer föreningen höga krav på adoptören samt har en uppföljning livet ut för både hund och ägare där man finns behjälplig hela hundens liv i Sverige. Utan alla eldsjälar i föreningen och ett stort engagemang hade tusentals hundar varje år gått en plågsam och oviss död tillmötes.
2. Varför säljs kliniken?
Kliniken säljs för att en specialistveterinär i Rumänien, har valt att fortsätta helt inom sitt specialistområde, neurologi på djur, istället för att bedriva allmän veterinärklinik som idag sker. Under flera år har denna specialistveterinär byggt upp en fullt fungerande klinik som idag har bra renommé, komplett utrustning, personal och återkommande kunder. DogRescue Sverige har nu fått möjlighet att förhandla och att överta hela verksamheten mot en fast summa, lägre än det förväntade utgångspriset. Kravet är att köpet genomförs innan den offentliga försäljningen startar under våren 2018.
3. Varför behöver DogRescue en egen klinik?
Sedan föreningen startade har man varit beroende av att få hjälp och samarbeta med andra veterinärkliniker. När föreningen år 2016 lyckades med det omöjliga – att köpa en egen bit mark och skapa en egen fristad åt gatuhundarna i Rumänien, för att inte vara beroende av andra och kunna sätta en egen standard, långt högre än vad som lagen kräver på behandling och testning av djur, har man vuxit storartat. Fler och fler djur kommer till hägnet och alla djur är i behov av veterinärvård. Väntetiderna hos andra kliniker är för långa, kostnaderna höga och sträckan från det egna hägnet till klinikerna för lång. En egen privatägd klinik behövs, för att rädda fler liv.
Kliniken kostar totalt 500 000 SEK att förvärva.
4. Hur hjälper jag bäst till?
Det går bra att donera internationellt via vanlig banköverföring, kreditkort, Paypal eller Swish (endast inom Sverige). Du kan donera från alla länder i världen. Alla insamlade pengar går till att rädda fler hundar från döden och fortsätta utveckla en veterinärklinik i Rumänien med svensk standard. Efter du donerat ett valfritt bidrag får du gärna dela denna information med dina vänner via Sociala medier. Då ökar du chansen ytterligare att vi lyckas.
5. Vad händer efter köpet?
Direkt efter köpet kan DogRescue börja arbeta dag ett. Eftersom det idag finns både personal och återkommande kunder kommer verksamheten att fortsätta precis som tidigare samt att alla hundar som DogRescue själv har i sitt eget hägn och i framtiden räddar, får första prioritet och hjälp direkt utan väntetider. Vi kan och vågar ta emot fler hundar och rädda fler liv.
Hjälp oss att hjälpa!
En kan inte hjälpa alla – men alla kan hjälpa någon. Dela gärna innehållet med dina vänner på sociala medier och hjälp oss sprida denna kampanjen. Använd delningsknappen nedan. Tack.
[addtoany]
För pressfrågor hänvisas till föreningens kansli: info@dogrescue.se eller telefon: 010 – 101 41 80
Nedan följer redaktionella bilder från föreningen som kan laddas ner gratis och användas av journalister, bloggare med flera. Vid problem med nedladdning och/eller behov av fler bilder tagna av professionell fotograf nere i Rumänien, kontakta Kansliet så skickas dessa på begäran.
TOTALT INSAMLAT
Antal bidragsgivare
2109